top of page
Search
  • Writer's pictureDafni Papadoudi

Συμβουλές για εργασία από το σπίτι!



Η εργασία από το σπίτι μπορεί στην αρχή να φαίνεται διασκεδαστική, ενώ σε άλλους μπορεί να φαίνεται δύσκολη στη διαχείριση και να προκαλεί σύγχυση. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να βρούμε τις ισορροπίες μας για να συνεχίσουμε να είμαστε ευδιάθετοι και παραγωγικοί.


Κάτι που θα ήθελα αρχικά να αναφέρω είναι πόσο σημαντικό είναι το πρωί που «πηγαίνουμε» στη δουλειά να βγάζουμε τα ρούχα ύπνου και να φοράμε άνετα ρούχα. Επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία τώρα να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που κερδίζουμε από τις μετακινήσεις και να τον επενδύσουμε σε ένα καλό πρωινό, ένα σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής ή διατάσεις που θα μας ενεργοποιήσουν και θα μας φτιάξουν τη διάθεση.

Πιο συγκεκριμένα, όταν εργαζόμαστε από το σπίτι…


1) Θέτουμε αυστηρά όρια στον χώρο και τον χρόνο εργασίας

Διαμορφώνουμε ένα μόνιμο σταθμό εργασίας σε κάποιο σημείο του σπιτιού και τηρούμε συγκεκριμένους χρόνους εργασίας. Έτσι, διαχωρίζουμε τις ώρες εργασίας από τις ώρες που μπορούμε να αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες (προσωπικές, οικογενειακές, κλπ). Επίσης, καλό θα ήταν να μην απαντούμε σε mail μετά το πέρας της εργασίας που έχουμε ορίσει, ή να μη χάνουμε χρόνο σε προσωπικά τηλεφωνήματα κατά την εργασία μας, καθώς έτσι θα περάσουμε όλη την ημέρα μας σε μια μόνιμη κατάσταση ημι-εργασίας.

2) Κάνουμε λίστα με τις εργασίες της ημέρας για μεγαλύτερη αποδοτικότητα

Για να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας και να μη μας φανεί βουνό η δουλειά, μπορούμε να κάνουμε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου project και τις κατανέμουμε μέσα στην ημέρα ή/και την εβδομάδα. Ένα επιπλέον χρήσιμο tip είναι αυτό που αποκαλώ το «μίνιμουμ της ημέρας», ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο project ή δεν έχουμε την καλύτερη διάθεση. Το «μίνιμουμ της ημέρας» σημαίνει να κάνουμε τα ελάχιστα πράγματα που πρέπει να γίνουν τη δεδομένη μέρα, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα το project να ολοκληρωθεί επιτυχώς και εντός προθεσμίας −δεν εννοούμε τη μίνιμουμ προσπάθεια. Φυσικά, άλλες μέρες που θα έχουμε καλύτερη διάθεση, περισσότερο έμπνευση, ενέργεια, κλπ., μπορούμε να ξεπεράσουμε το μίνιμουμ που έχουμε ορίσει και έτσι, να ελαφρύνουμε τον φόρτο από πιο «δύσκολες» μέρες, ή να δουλέψουμε λιγότερες ώρες κάποια άλλη μέρα.

3) Κάνουμε διαλείμματα ανά 2-3 ώρες

Όταν δουλεύουμε από το σπίτι συχνά πέφτουμε στην παγίδα να σηκωνόμαστε, να επισκεπτόμαστε το ψυγείο, να χαζεύουμε στα κοινωνικά μέσα, κλπ. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να βάλουμε υπενθύμιση για να κάνουμε καθορισμένα διαλείμματα, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε ουσιαστικά και να μη χάνουμε άσκοπα τον χρόνο μας.

4) «Τι θα έκανα αν δεν εργαζόμουν από το σπίτι;»

Τέλος, κάνοντας στον εαυτό μας τέτοιου είδους ερωτήματα, όπως «αν δεν εργαζόμουν από το σπίτι, θα μιλούσα τόση ώρα στο τηλέφωνο;», «…θα χάζευα στο ίντερνετ;», «…θα έκανα τόσα διαλείμματα;», ίσως μας βοηθήσουν να καθορίσουμε επιπλέον ωφέλιμες συμπεριφορές και συνήθειες που θέλουμε να έχουμε όταν εργαζόμαστε από το σπίτι.

 

Μια συντομευμένη εκδοχή του άρθρου δημοσιεύθηκε στο blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

6 views0 comments
bottom of page